Spørsmål og svar om Klemetsaune kolonihage
Hvor ligger kolonihagen?
Klemetsaune kolonihage ligger mellom Trolla og Flakk, ca 8 km fra Trondheim sentrum. Avkjøring fra Bynesveien opp Klemetsaunvegen, like forbi bussholdeplass Storsteinan. Veien er bratt (kjør rolig, 1. gir), og er for smal til at to biler kan møtes, unntatt ved bommen og øverst i bakken.
Hvor mange hytter / parseller er det?
Det er 44 parseller i Klemetsaune kolonihage.
Hvor stor er en parsell?
En parsell på Klemetsaune er ca 300 kvadratmeter.
Hvor stor er ei kolonihagehytte?
Ei kolonihagehytte på Klemetsaune har grunnflate på maksimum 25 kvadratmeter og maksimal gesimshøyde på 3,1 meter. Den kan også ha kjeller med full takhøyde.
Finnes det andre kolonihager i Trondheim?
Nei, men det finnes en på Skatval (Rykkja kolonihage) og en på Melhus (Øysand kolonihageby). Ingen av dem er medlem av Norsk kolonihageforbund og hyttene der selges på det åpne markedet.
Kan jeg besøke hagen om jeg ikke har parsell?
Ja, du er velkommen på besøk i Klemetsaune kolonihage når som helst i sesongen mellom 1. mai og 30. september. Parkering øverst ved gården.
Søndager mellom 13:00 og 14:30 er det som regel åpen kafé med salg av kaffe og kaker. Du er velkommen der også. Kan man komme dit med offentlig kommunikasjon?
Ja, buss til Storsteinan.
Hvordan søker jeg om en parsell i Klemetsaune kolonihageforening?
Hvilke fordeler får jeg som ventemedlem?
Som ventemedlem får du ansiennitet, nødvendig for å få tilbud om å leie parsell og kjøpe hytte. Du får tilgang til medlemssidene på nettsiden vår og du får innkalling til årsmøtet der du har møte- og talerett.
Hvor lenge må jeg vente for å få en parsell?
Det varierer om og hvor mange hytter som skifter eier hvert år. Du må regne med å måtte vente noen år. Etter pandemien fikk vi veldig mange innmeldinger og ventelisten er derfor adskillig lengre per nå.
Er det den som står øverst på lista som får tilbud først om å kjøpe når noe blir ledig?
Medlemmer som har hatt sin parsell i minst 2 år har forkjøpsrett når en parsell skal selges. Det er normalt kort frist for å benytte forkjøpsrett, og dersom ingen benytter seg av denne vil den som står øverst på ventelista få tilbud om å leie parsellen og kjøpe hytta.
Styret har mulighet til å fravike prinsippet om ansiennitet til fordel for andre hensyn, dersom kolonihagen for eksempel ønsker å få inn flere unge kolonister, barnefamilier eller folk som har spesielle fagkunnskaper. Men ansiennitet er det bærende prinsippet ved salg av hytte. Dersom prinsippet fravikes skal dette gjøres kjent for alle på ventelista. Er det mulig å få leie en kolonihagehytte?
Ifølge vedtektene §9.4. er ikke fremleie tillatt. Det er tillatt å låne ut parsell/parsell med hytte i kortere perioder, men styret må orienteres. Utlån for mer enn 14 dager må godkjennes av styret. Som hovedregel gjelder at søknad om utlån utover én driftsesong ikke innvilges.
Hva koster en parsell / kolonihagehytte?
Prisene på leie av parsell og kjøp hytte er indeksregulert, og begge blir taksert ved salg - se takstreglement. Det betales et engangsbeløp for leie av parsellen som gjelder grunnlagsinvesteringer som vann, vei, strøm og sanitærforhold,I tillegg til en beskjeden beregning av busker og trær.
Vanlig beløp for en parsell kan være rundt kr 15 000. Prisen på ei hytte kan være mellom kr 180 000 og 360 000. I tillegg kommer årskontingent på kr. 2 750,- (oppdatert 2023). Må man være en dyktig hagebruker for å få en parsell?
Nei, men det er store sjanser for at man blir det gjennom prøving og feiling, samt gode råd fra andre kolonister. Man må ha lyst til å stelle i hagen og da blir man flinkere for hvert år. Poenget er at man har kolonihage fordi man er interessert i hagebruk.
Hvilke forpliktelser har jeg som parselleier?
Som parselleier er du først og fremst forpliktet til å bruke og holde parsell og hytte i ordentlig stand, og du er forpliktet til å påta deg verv i styret og komiteer. I tillegg må du bidra med et visst antall timer med dugnadsinnsats. Å ha hytte i en kolonihage betyr at du er del av et fellesskap, med de rettigheter OG plikter det medfører - og det er en viktig ting å merke seg. Det gis beskjed om dato for oppsatte dugnader god tid i forveien og oppgaver fordeles av dugnadsansvarlig på selve dagen.
Å delta på dugnad er en viktig del av det sosiale fellesskapet i en kolonihageforening. Det søkes å finne oppgaver som er tilpasset den enkelte. I tillegg er det mange grupper som er ansvarlig for ulike aktiviteter hvor foreningen har behov for innsats fra medlemmene for fellesskapet - se oversikt under Kontakt. Gjennom leiekontrakten forplikter du deg til å gjøre deg kjent med og følge foreningens vedtekter. Hvilke krav stilles til ivaretagelse av hytte og parsell?
Tar det mye tid å være parselleier?
Å drive en parsell forutsetter at du er villig til å bruke tid på hagearbeid og delta i fellesarbeidet. Dette er noe du må ta med i din beslutning om å kjøpe deg inn.
Hva med strøm, vann, dusj og toalett i hyttene?
Alle hyttene på Klemetsaune har innlagt strøm, og vann inn til parsellen, men det er ikke lov å ha innlagt vann i hyttene. Det er derfor ikke mulig å ha WC eller dusj i egen hytte, men det finnes mange alternative do-løsninger og utedusjer. Det er et utedo i fjøset og sommeren 2016 åpnet vi et sanitærhus med WC og dusj. Utenom sesongen er vann og sanitærhus stengt.
Er det lov å bo i hagen?
Ja, i sesongen (1. april til 30. september) er det lov å bo i Klemetsaune kolonihage. Om vinteren er kolonihagen stengt (vannet er koblet av, veien blir ikke brøytet og bommen er stengt), men man kan besøke hytta.
Er kolonihagen barnevennlig?
På Klemetsaune kolonihage er det en fin lekeplass med lekestativ og muligheter til ballspill. Det er plasser hvor det er mulig å klatre i trær og bygge løvhytter. Hagen ligger et par steinkast fra fjorden, så det er også mulig å bade, men man må krysse veien.
Kan man ha hund på Klemetsaune?
Ja, men husk båndtvang og ta hensyn til naboene.
Er det fint turterreng på Klemetsaune?
Terrenget er bratt, men her er merkede stier for spreke turfolk. En fin tur er å gå opp til Herberndammen og videre gjennom Bymarka via Tømmerdalen til Byåsen. Tur til Olavsspranget er også populær.
Finnes det andre kolonihager i Trondheim?
Nei, men det finnes en på Skatval (Rykkja kolonihage) og en på Melhus (Øysand kolonihageby). Ingen av dem er medlem av Norsk kolonihageforbund og hyttene der selges på det åpne markedet.
|
Britt Eirin Johansen har tatt disse bildene, men flyfotoet har hun kjøpt.