21. mai 2023 hadde vi besøk av Tijana Gajic. Hun er biolog og nyttevekst-sakkyndig. Tekst: Wilma Van De Veen. Foto: Britt Eirin Johansen Det var Åse Aune fra parsell 4 som hadde spurt henne om hun ville komme på Klemetsaune og vise oss noe av alle spiselige vekster som vokser vilt rundt oss og som vi alt for ofte overser. Etter å ha deltatt på kafeen, startet Tijana sin rundtur og hun hadde ikke gått mange meter før hun stoppet opp. Jeg tror hun viste oss allerede minst syv spiselige vekster uten å flytte seg en meter. Jeg nevner her løvetann (alt av løvetann kan brukes!), engkarse, augurkurt, groblad, mjødurt, gjøksyre, brennesle, geitrams og mye mer. Noe kan spises som det er (knask litt på engkarse for eksempel!), andre vekster må forvelles først. Det finnes mye god litteratur på dette området, her nevnes ”Naturens spiskammer” som i tillegg til å beskrive vekster også gir gode oppskrifter. Spesiell interesse var det for strutsevinger og Tajiana forklarte oss for en gang og alltid hvordan å skulle skille den fra den uspiselige ormtegl (se bildet). Nyttevekstforeningen har som mål å spre kunnskap om spiselige vekster, men på forespørsel fra Jo Askelund, fortalte Tijana også en god del om de medisinske egenskaper flere av plantene har. Det er mange spiselige vekster i norsk natur og ofte er de best når ung, d.v.s at du kan plukke og bruke de mens du venter på at det gror i hagen din.
Hvilke ville vekster bruker du og hvordan? Del gjerne på vår Facebookgruppe. Kommentarer er stengt.
|
Saksarkiv
juni 2025
Kategorier |